Zde mám v plánu naškrabat více, ale nevím, jak to vše sesumírovat v přijatelném čase a přiměřeném rozsahu.

Nekomentujme záporně fakt, že zde vzniká konkurenční projekt (všimněme si, že případný problém s autorskými právy je lišácky ošetřen již v samotném zárodku, a to důmyslným přehozením slovosledu v nově vznikajícím kalendáři, rafinovaně nazvaným téměř shodně jako kalendář pionýrský, avšak, díky již zmiňovanému přehozenému slovosledu [konkrétní letopočet neřešme], pojmenovaným odlišně: Myslivecký stolní kalendář 2014), dejme bez brblání novému projektu šanci a začněme pro pořádek revizí astronomických údajů. Podle kruhového piktogramu v dnes již kultovním Stolním mysliveckém kalendáři 2013 byl Měsíc v opozici vůči Slunci (ve zmiňované fázi úplňku) již o den dříve, konkrétně v neděli 23. června.

To se pravděpodobně shoduje s datlem pořízení snímků. Drobná nesrovnalost, které vznikla vystavením fotografií až v brzkých ranních hoblinách dne následujícího, je pochopitelná a myslím že (při troše komentátorské velkorysosti) snad i omluvitelná.

A nyní, po letmém odhalení pravděpodobného důvodu vzniku drobného astronomického nepořádku a příslibu komentátorské velkorysosti (v astronomii bych se zde už nenimral), se už konečně můžeme věnovat ovečkám. Anebo raději ještě ne. K ovečkám až příště.

Omlouvám se, ale před počítáním oveček je nutné se k astronomii přece jen ještě na chvíli vrátit a pokusit se pochopit, jak je možné, že na poslední fotografii je nezvykle velké množství měsíců v úplňku.

Kdyby byly na obloze dva nebo tři měsíce v úplňku, bylo by možné to ještě akceptovat, ale tak velké množství na fotografii zachycených měsíců v úplňku naznačuje, že v blízkém vesmíru je to možná trochu jinak, než jak nás učili ve škole.



fstop-3.6.10.1/eloise-2.4.15.8
Comments