Malý mimino (do 6 měsíců) se kojí v intervalech 2 až 4 hodin a trvá to klidně 30, 40 minut, v součtu řekněme 4 hodiny z celého dne nebo jinak čtvrtina, pětina bdělého času. S nástupem příkrmů (v půlroce) se frekvence kojení sníží, ale i tak zabírá podstatnou část dne. Pro jednoduchost řekněme, že kojení probíhá rok (byť je to silně individuální).

Tolik statistika na úvod, abychom věděli, v jakém terénu se pohybujeme.

Po nějaké době je kojení (bolestivá) rutina, ke které romantizující řeči o intimním a krásném sbližování matky a dítěte příliš nesedí, byť jsou pravdivé. Je to prostě věc, kterou je třeba dělat, ať už se chce nebo nechce, ať už se to hodí nebo nehodí.

Kojení nevyžaduje moc soustředení. Člověk může buď čumet X hodin denně do blba a nebo přitom pořešit základní potřeby, protože pak už čas mít zase nebude -- po kojení je potřeba toho prevíta ještě odkrknout, přebalit a pořešit 10 dalších věcí na podobné notě a možná je potřeba taky stihnout něco, co se netočí vyloženě kolem toho mléčného upírka. Kdy jindy jíst než při kojení?

Máme dvě děti. Pokud bychom se pečlivě měli vyhýbat všem kojením na veřejnosti a obtěžování veřejnosti řevem, museli bychom se na čtyři roky zavřít doma, což taky většinu času děláme. Občas ale chceme aspoň _zkusit_ jít ven a když pak mrně začne řvát nebo je potřeba ho kojit, je to nepříjemný především nám.

V takové chvíli můžeme jen doufat, že okolí bude tolerantní aspoň natolik, aby si uvědomilo, že to neděláme, abychom úmyslně budili pohoršení. Nevylučuji, že někdo to tak dělá, my to máme takhle. Proto bych i vás, kteří jste momentálně na druhé straně, abyste nedělali jednopytlové závěry. Už proto, že jednou vás to taky pravděpodobně čeká.

Co se týče kojení na hajzlu a podobných kravin, co tu zazněly... Já bych si tam svůj talíř taky neodnesl, tak proč by tam měli jíst kojenci?

Pokud bych musel použít v hodnocení fotky přívlastky jako "nechutný" a "deklasující", tak je vztáhnu k tomu fastfoodu.

Pěkná fotka s obsahem k zamyšlení (což bylo předvedeno zde v diskuzi). Doma bych si jí nepověsil, neboť k aktérům nemám žádný vztah. Jako mírnou provokaci v nějakém veřejném prostoru si ji ale představuji velmi živě.



fstop-3.6.10.1/eloise-2.4.15.8
Comments