Velevážení přátelé, asi se někteří z vás ptají proč vlk pořád monotematicky prudí s tou Letnou, a proč už konečně nepostuje něco jiného – koukatelnějšího..

A tak se pokusím odpovědět: na Letenskou pláň jsem tak nějak zvyklý již od dětství.. Vycvakával jsem tam již v hlubinách minulého totalitního režimu.. Poprvé jako školák kinoemulzním aparátem Smena 8M.. A potom zrcadlovkou Praktica VLC 2.. (možná časem něco vyštrachám z těch dob)

Letenská pláň mne již léta přitahuje svou velkou „čistou“ plochou - cosi jako magické výcvakové pole..

Avšak byly roky, kdy jsem nefotil a už vůbec ne na Letné.. Kontinuita zde sice existuje, ale je velmi děravá a především zcela nesystematická..

Mou parketou nejsou portréty apod... Cítím se lépe na volných čistých plochách – u moře, na letištích, na zasněžených polích, na náhorních plošinách apod. (asi i pro to, že v kebuli mám svinčík, takže teda z jakýchsi duševně hygienických důvodů)

Vím, že výcvaky nejrůznějších konfigurací bytostí a objektů na velkých čistých plochách jsou příliš snadnou kořistí – cosi jako podvod – účinek fotogenických kulis, ve kterých se může dít téměř cokoliv.. Zkrátka příliš snadná kořist..

Ale i s vědomím výše kváknutého se na Letenskou pláň občas vracím a někdy (vzácně) tam protáhnu pár emulzí skrz aparát..

Asi se s tím už nedá nic dělat, je to návykové..

Letenskou plán teda jaksi neplánovaně – spíše samovolně považuji za dlouhodobé téma..

Jakýsi volný nesystematický běh na dlouhou trať..

Anebo spíš loudavou roztěkanou potulku..

A také bych měl ještě dodat, že v období kolem střevní školy mne okouzlila jedna fotografie od J. H. Lartigue – je na ní konfigurace postav na volné travnaté pláni.. (ale teď na ni nemohu najít žádný odkaz – na webu ji hledám poprvé) Ta fotografie se mi zahryzla do kedlubny jako jakýsi kánon, a od té doby to tam stále je a jaksi mne to ponouká ke hledání konfigurací postav a věcí na čistých plochách..

To je myslím nyní asi tak vše, co ke zdlouhavému tématu Letenské pláně mohu vykváknout..

;)



fstop-3.6.10.1/eloise-2.4.15.8
Komentáře