Boards


Warning: As an anonymous user you can only access selected boards and can't submit postings.



  All public boards

[fs:106]


Tak ja pro zmenu nalinkuju neco unikatniho, coz vzniklo diky iniciative jednoho meho nezdolneho kamarada ;). Malinke muzeum Sechtl-Vosecek Vas zve na výstavu:

Sergej Michajlovič Prokudin-Gorskij
Výběr z cyklu "Krásy Ruska v přírodních barvách"
- barevné fotografie z let 1905-1916

Vernisáž 28. února 2006 v 17 hod. Výstavu zahájí Lynn E. Brooks, bývalý vedoucí Centra pro digitální skenování Kongresové knihovny USA, Viktor Minachin, Ruská akademie věd, a Pavel Scheufler, pedagog FAMU a historik fotografie.

Výstava potrvá do konce dubna 2006.

Sergej Michajlovič Prokudin-Gorskij (1863-1944) zasvětil svůj život rozvoji rané techniky barevné fotografie. Trojbarevná fotografie byla založena na fotografování tří snímků stejné scény na černobílý materiál, každý přes jiný barevný filtr (červený, zelený a modrý). Projekcí všech snímků na jedno místo přes sebe pomocí trojbarevného projektoru s červeným, zeleným a modrým světlem bylo možné rekonstruovat barevný obraz. Roku 1905 Prokudin-Gorskij formuloval ambiciózní projekt na systematickou dokumentaci carského Ruska touto technikou, na který získal grant od cara Mikuláše II. Na projektu pracoval až roku 1915, kdy vagón s jeho pojízdnou fotografickou laboratoří použila armáda bojující v první světové válce. Roku 1918, po popravení cara Mikuláše II. i jeho rodiny, se Prokudin-Gorskij rozhodl emigrovat a usadil se v Paříži. Za necelých deset let však vznikl ve světovém měřítku zcela unikátní cyklus 1902 barevných fotografií.

Tento cyklus, který je dnes uložen v Kongresové knihovně v USA, je největší sbírkou trojbarevných fotografií světa a mimo Rusko bude v Evropě vystaven poprvé.
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/images/vystava5/upraveno.jpg


Vice na:
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/muzeum.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sergej_Prokudin-Gorskij



fstop-3.6.10.1/eloise-2.4.15.8
Boards